El 17è reconeixement a la gastronomia mallorquina i el 1r Reconeixement a la divulgació audiovisual de la gastronomia pròpia de la Fundació Musical ACA, va ser lliurat al Fornet de la Soca el passat divendres 4 d’octubre, a les 19 hores, al mirador de la Fundació Musical ACA, a Búger.
El 2010, el Forn del Teatre esdevingué el Fornet de la Soca, que va resultar ser una agradable sorpresa per al paladar de tothom que l’ha visitat. Una gent humil i culta, arrelada a la terra, han fet d’una afició l’ofici d’èxit, que referma l’orgull de la pròpia gastronomia i posa en valor la tasca dels forners.
El Fornet de la Soca ens mostra l’exemple de tenir la llibertat de seguir el propi camí, que és la reivindicació de la pròpia gastronomia en un entorn cada vegada més globalitzat. La defensa d’uns valors propis. “Per això, tot es produeix des de zero cada dia. El menjar esdevé resiliència, responsabilitat, bondat” afirma el matrimoni integrat per Tomeu i Maria José. Un missatge que arrela a la gent més diversa d’origen i edat.
Tomeu Arbona i Maria José Orero, regents del Forn de la Soca, reberen amb orgull un guardó que consideren especial perquè “prové del món cultural”. No de bades, la genuïnitat del forn es basa en el seu respecte a la tradició culinària mallorquina, amb especial esment a la pagesa i a la conventual. Bona mostra d’això és el catàleg de més d’una setzena de panades diferents, cadascuna a son temps, que s’elabora des del seu obrador de devuit persones que ho serveixen tot des de la botiga mateix, en el cor de la Ciutat.
L’acte de lliurament del guardó, al mirador Ramon Llull de la Fundació, va venir precedit d’un show cooking, en el qual, entre tonades i ball i pa compartit, Tomeu Arbona elaborà preparà una ensaïmada de patata feta amb trunyella. Una ensaïmada que, segons Arbona “la repadrina la feina així, i contava que es feia a les cases senyorials en dies assenyalats.” Un altre dels plats estel·lars de la vetlada va ser el coixí imperial, paregut a la tortada reial, que han conservat poques confiteries com Can Fresquet i Cas Net, de Palma.
El tast també passà per les panades dolces, que són les senyorials, amb varietats com les d’indiot, de me amb cabell d’àngel o amb figues. Unes panades que, durant el confinament foren la palanca que ajudà a posar de relleu aquest projecte gastronòmic empresarial. Per completar la mostra de productes, oferiren una coca tovada amb pasta de crespells d’Inca.
Per arrodonir l’acte, també hi hagué el 1r Reconeixement a la divulgació audiovisual de la gastronomia Mallorquina a Adrià Arbona Oreo, fill del matrimoni que, amb uns vídeos molt creatius i cridaners ha servit de mostrador d’aquest negoci, que ja compta amb més de 200.000 seguidors a les xarxes socials.
Previous
Next