Solstici d'estiu
SOLSTICI D’ESTIU -DE JOVES POETES DE LA MEDITERRÀNIA
Solstici d'estiu,
blanc paper i tinta xinesa
per als joves poetes de les illes.
(Antoni Gost)
El Solstici d'Estiu de joves poetes és una de les activitats principals de l'Aula de Poesia, creada i coordinada per Antoni Gost des de 1995. L'objectiu més important és donar veu a poetes menors de trenta anys de l'àmbit lingüístic català mereixedors de tenir una oportunitat de publicar deu poemes de la seva obra i enregistrar-la en veu, així com fer-ne la presentació. Des de 1997, any de la publicació del primer solstici -fins a 2021- han desfilat pels solsticis, setanta-quatre poetes joves, un bon grapat dels quals en actiu, que formen part del panorama poètic actual:
Pau Vadell, Laia Martínez, Manel Marí, Mireia Calafell, Sebastià Bennàssar, Glòria Julià, Isabel Garcia Canet, Max Besora, Vicent Almeda, Maria Teresa Ferrer, Tomeu Payeras, Eduard Marco, Fani Tur, Eduard Escoffet, Clara Fontanet, Miquel Horrach, Jaume Galmés, Maume Munar, Edgar Alemany, Àngels Gregori, Miquel Perelló, Jamie Preto, Meritxell Cucurella...
Com diu el coordinador, Antoni Gost:
"Valenta i atrevida és la tasca de fer una col·lecció dels nostres joves poetes. Intentarem recuperar part de la nostra cultura literària d’avui tan imprescindible per al nostre futur.
Parlar del món de la poesia va més enllà del gaudi d’una lectura, del simple fet poètic i de la mateixa repercussió dins de la història literària. Els pobles que estimen i gaudeixen d’una sensibilitat envers els seus artistes reben d’aquest la saviesa, l’equilibri i l’harmonia per les decisions de futur, amb aquestes qualitats són capaços de crear societats més humanitzades i amb una millor simbiosi entre el progrés i el seu entorn natural. La poesia pot aglutinar persones de diferents indrets, cultures, religions, ideologies i ens pot donar des del nostre llogaret en què vivim la projecció universal.
Illencs tots però a la vegada estranys i amb pocs nexes d’unió d’un sentir comú de poble, tan sols les societats en què els dirigents tinguin la visió de recuperar les arrels i les senyes d’identitat enfront de la invasió d’una cultura dominant i estandaritzada, tindran cabuda en el projecte que ens ha d’ajuntar a tot i que es diu Europa.
Nosaltres, des de l'íntima immensitat de les nostres illes i amb el compromís que ens pertoca amb el nostre temps, amb rigorositat davant la tasca d’emprendre aquesta col·lecció, procurarem ser generosos i objectius, defugir els nostres prejudicis culturals amb la finalitat de poder donar una visió pluridimensional dels joves poetes actuals pel futur de la nostra poesia. Intentarem donar vida i veu a les paraules amagades i adormides dins el silenci dels manuscrits, ungirem les veus escanyades, perquè puguin agafar el to precís del seu cant, fer de la paraula un fet vivencial i una manera especial de percebre el nostre entorn, microcosmos de petits elements infinits i intangibles com el concepte de ser home, un home que pertany al món i a l’univers, i les errades, equivocacions i debilitats del qual en justifiquen l’existència. (...)
Antoni Gost
Coordinador Aula Poètica de la Fundació ACA