
De dia 1 d’octubre a dia 23 de desembre, la música contemporània amb tota l’essència pren cos novament a Mallorca a través d’un Encontre de Compositors que presenta un festival amb onze concerts i una presència notable de la música electroacústica.
L’Encontre presenta un programa d’11 concerts en què s’interpretaran un total de 37 compositors, amb la participació de 21 artistes. Al festival d’enguany hi haurà, a més, 8 estrenes absolutes i 2 encàrrecs del Festival. Tot, sota la batuta de Jean-Pierre Dupuy, a la direcció artística; Medín Peirón, direcció electroacústica; i Toni Rian, coordinador artístic.
El motiu de l’existència dels «Encontres de Compositors», creats pel fundador d’ACA, el desaparegut Antoni Caimari, és el d’oferir a Mallorca, per sobre de tot, un ampli camp d’expressió per a la música dels nostres dies.
Destaca, a l’edició d’enguany, una aposta ferma pels autors mallorquins, com Joan Jordi Oliver i Xavier Gelabert. A més d’un homenatge monogràfic a l’enyorat Xavier Carbonell.
De fet, serà un mallorquí que encetarà el festival dia 1 d’octubre, Joan Jordi Oliver, amb el concert Readings on Des Prés, un projecte compartit amb Z-Quartett. Serà a l’oratori de Crestatx. A les 19 hores, hora en què estan programats gairebé tots els concerts.
Búger serà l’epicentre d’un festival que transitarà per l’oratori de Crestatx, Campos, la Fundació Miró i la basílica de Sant Francesc de Palma. Un festival per on s’experimentaran els límits dels instruments amb concerts centrats en flautes de bec, saxofons i violoncels.
La formació més prestigiosa és, potser, el Quintet de Vent del Gran Teatre del Liceu visitarà la Fundació Pilar i Joan Miró el proper 5 de novembre.
Podeu consultar el catàleg complet aquí: Catàleg encontre de compositors 2022.pdf

Presència notable de música electroacústica
Una de les tasques principals de la Fundació ACA ha estat la promoció i difusió de les anomenades «músiques electroacústiques», un dels gèneres cultivats amb més perseverança i passió pel compositor i fundador de la institució, Antoni Caimari.
Els protagonistes electroacústics es repartiran en díptics d’autors i una sessió denominada Territori ACA, dedicada a autors Mallorquins. Enguany, podrem compartir una experiència acusmàtica amb Antoni Caimari; Vincent Laubeuf; Mercè Capdevila; Eduardo Polonio; José Manuel Berenguer; Medín Peirón; Sophie Delafontaine.
Els «Encontres Electroacústics» neixen al 2020, com a subsecció dels tradicionals «Encontres de compositors», amb la premissa de posar en valor aquelles manifestacions electroacústiques que parteixen de la necessitat d’explotar totes les dimensions sensibles de la matèria sonora (i no només les conegudes gràcies a la pràctica instrumental). Manifestacions que aposten per una música basada en el so i no en la nota, i que contemplen el paradigma electroacústic com una plataforma per a l’expressió musical, en el sentit més clàssic del terme, més enllà de la elucubració teòric-conceptual. Tot tractant, igualment, de fomentar el coneixement del repertori electroacústic històric, a la vegada que incentivant la realització de noves creacions a càrrec de compositores i compositors, consagrats o emergents, de qualsevol procedència i/o edat.
Es duen a terme a Son Bielí el capdesetmana del 17 i 18 de desembre, amb sessions dobles de concerts. El catalitzador d’aquest vincle preciós és l’orquestra d’altaveus, en aquest cas un sistema de difusió sonora multifocal integrat per més de 20 altaveus de diferents qualitats, repartits per tota la Sala del Piano. I és que, si bé la definició concisa de «música electroacústica» és qüestió fugissera, no hi ha dubte de l’ànima del gènere: l’indispensable altaveu, substitut de l’instrumentista, cortina pitagòrica que permet la situació acusmàtica que aguditza l’escolta.
El segon festival més antic de l'estat
Des de 1980 fins a 2022, de forma ininterrompuda, l’Encontre Internacional de Compositors ha acostat a Mallorca l’avantguarda de la música dels nostres dies, contemporània, experimental. És per això, que la història de la música contemporània de les Illes Balears té la Fundació Musical ACA com a principal referent.
Tant és així que compositors reconeguts com Pierre Schaeffer, Beatriz Ferreyra, Xavier Carbonell, John Cage, Luciano Berio, Luis de Pablo, Edgar Varèse, Françoise Barrière i Olivier Messiaen, l’home que parlava amb els ocells, són entre els genis que han vist les seves obres estrenades o interpretades regularment durant aquest gran esdeveniment musical.
