Carrer Antoni Caimari Alomar, 07311 Búger, Illes Balears

971 51 65 01

Obert : Dil-Div 08:00 - 15:00

PLANKTOS

PLANKTOS

Dimarts 19 octubre, 2021 : 20:00 PM
Teatre Principlal - Palma de Mallorca

ÀREA ACTIVITAT

PDF DE L'ACTIVITAT

PARTICIPEN

Dimarts, 19 d’octubre, al Teatre Principal, Sala Petita, a les 20 hores, Lionel Marchetti (1967) oferirà un concert acusmàtic de l’obra Planktos. Les composicions de Marchetti són com cinema per l’oïda.

https://www.teatreprincipal.com/…/424/lionel-marchetti/

Serà el primer dels concerts del XLII Encontre Internacional de Compositors, que enguany aniran des de dia 19 d’octubre a dia 18 de desembre.

El dia abans, dilluns, 18 d’octubre, encetam el XLII Encontre Internacional de Compositors, amb una conferència a càrrec del compositor Lionel Marchetti a les dependències de la Fundació ACA, a Búger. Serà a les 20.30 h, amb traducció de Medin Peiron.
El títol? La música concreta o l’art d’enregistrar sons.

Com a compositor francès, la producció musical de Marchetti entronca amb la tradició de la música concreta i l’art acusmàtic, tot i que el que caracteritza la proposta de l’autor és la seva singularitat i llibertat creativa.

De formació bàsicament autodidacta, Marchetti practica tant la composició electroacústica que se’n registra en suport, com la improvisació en directe amb mitjans electrònics. Per això últim, l’autor empra, característicament, un arsenal heteròclit de dispositius de generació i processament del so, incloent micròfons de contacte, sintentitzadors analògics, i el magnetòfon de cinta oberta, del qual el podem considerar un virtuós a l’hora d’emmprar-lo per a modificar el so en temps real. En els seus concerts, sovint col·labora amb altres músics com Jerôme Noetiner i Xavier Garcia, entre altres, així com amb ballarins i performers.

Poeta, assagista, iniciador de múltiples iniciatives editorials i discogràiques, Marchetti ens parlarà de l’especificitat de composar amb sons enregistrats. L’autor proposa catalogar tal activitat com a “música concreta”, fent servir, així, el terme inventat al 1948 per Pierre Schaeffer, actualment en desús, però que és reivindicat per compositors com Michel chion i el propi Marchetti. A judici de l’autor, l’actitud del compositor que proposa una obra realitzada a partir de sons enregistrats difereix, en molt, la de l’improvisador, ja que el fet de tenir el so immobilitzat en un suport permet “examinar-lo a la lupa”, en tots els seus detalls, a diferència del que succeeix a la situació live, on el fluxe sonor transcorre a tal velocitat que és acceptat tal i com es desenvolupa de forma més o menys espontània.

La conferència tendrà una traducció consecutiva per part de Medin Peiron.

Reservau les entrades aquí:
https://www.teatreprincipal.com/es/ficha/detalle/424/lionel-marchetti/

ARXIUS RELACIONATS

CatalanEnglishSpanish