Carrer Antoni Caimari Alomar, 07311 Búger, Illes Balears

971 51 65 01

Obert : Dil-Div 08:00 - 15:00

Homenatge a Xavier Carbonell i Castells (1952-2022)

Homenatge a Xavier Carbonell i Castells (1952-2022)

Dissabte 3 desembre, 2022 : 0:00 AM
Fundació Musical ACA. Sala del PIano

ÀREA ACTIVITAT

PDF DE L'ACTIVITAT

PARTICIPEN

Homenatge Xavier Carbonell i Castells (1952-2022) compositor, músic, musicòleg, professor, dinamitzador, pensador… que ha tengut una relació intensa amb la Fundació Musical ACA. Coordina l’acte Agustí Aguiló. I hi intervendran Agustí Aguiló Orfila, Tomeu Moll – Mas, Josep Sbert Casasayas i Agustí Aguiló Bordoy.

Conferència entorn de l’obra orquestral de Xavier Carbonell:

Fenomenologia de la creació metafísica del so

càrrec d’Agustí Aguiló Bordoy.

Concert

I

7 HOMENATGES per a piano (1977)

Homenatge a les molses de les obagues de l’eixida

Homenatge als corcs que brunzen a la nit

Homenatge a les plantes del balcó

Homenatge als ocells de la gàbia i als del carrer

Homenatge al verdet de les aixetes i també a les arnes de l’armari

Homenatge als plàtans del carrer

Homenatge a cap cosa

Piano: Agustí Aguiló Orfila

II

A B Y S S U S

(1995, per a guitarra sola, estrena)

“Cum scorpionibus habitas”

“ Habentem clavem abyssi…in mano sua” “

Tenentes quatuor ventos terrae”

“Sol factus est niger”

Guitarra: Josep Sbert Casasayas

III

P É Q E R

Piano: Tomeu Moll – Mas

IV

ESPORES

P r o j e c c i ó    a u d i o v i s u a l   d e    l ‘ o b r a .

(XXVIII Encontre Internacional de Compositors 2007. Teatre Principal de Palma)

Orquestra Simfònica de les Illes Balears

Director: Agustí Aguiló Bordoy

 

Xavier Carbonell ha estat un compositor, músic, musicòleg, professor, dinamitzador, pensador… que ha tengut una relació intensa amb la Fundació Musical ACA. De fet, Carbonell ha estat essencial per a la Fundació a molts dels nivells: orgues, Encontres, fonoteca i discografia. A la dècada dels noranta va ser un dels impulsors (juntament amb A. Reynés i Mn. Joan Parets) de les Capvuitades de Pasqua (1994), l’embrió segon del Simpòsium sobre els orgues històrics de Mallorca, que ja du devuit edicions. Des del 1996 va ser professor del Conservatori de Superior de Música de les Illes Balears. I membre fundador de l’Institut Pau Villalonga de Musicologia. A més d’acadèmic de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Sebastià de Palma. Quant als Encontres Internacionals de Compositors, la figura de Xavier Carbonell és molt important per entendre la trajectòria d’aquest segon festival més antic de l’Estat espanyol de música contemporània. Com a seguidor, ho fou des que arribà a Mallorca (1982) i començà les col·laboracions el 1989, amb l’icònic Concert de campanars, orquestrat per Llorenç Barber, en el qual ja participà. Des de 1996 fins a 2007, la presència de Carbonell als “Encontres” a ser continuada, cosa que mostra la seva clara implicació amb el projecte d’ACA. Per això, el 2016, en el marc del XXXVII Encontre Internacional de Compositors se li va fer un concert monogràfic i la Fundació li atorgà el IX Reconeixement 14 de Novembre. Entre les seves col·laboracions amb la Fundació, a part de la resta, voldríem destacar les que va fer amb el projecte de l’Entorn Natural (Homenatge a la Trapa, s’Obac…) en el seu cas, el concert de l’Avern, a les Coves de Campanet, on va oferir un concert en plena simbiosi amb l’entorn natural Perquè era això que el definia: original i autèntic. En aquest període, a més, impulsà i fou part del jurat del Concurs Internacional de composició, (Les convocatòries foren guanyades per Eberhard Eyser —Suècia— Agustí Charles —Catalunya—, Massimo Botter —Itàlia— i Massimo Lauricella —Itàlia—. I entre els membres del tribunal hi va haver: Tomás Marco, Joan Guinjoan, Lluís Remartínez, Xavier Carbonell, Albert Sardà, Romà Alís, Salvador Brotons, Javier Pérez de Arévalo, Bartomeu Artigues i Agustí Aguiló, que representaven la pluralitat i internacionalitat que pretenia tenir el premi.

De la mateixa manera, la seva col·laboració amb les edicions fonogràfiques de la Fundació Musical ACA fou igualment intensa i productiva. És un dels impulsors de la col·lecció discogràfica Contemporanis de la Mediterrània, vint volums de gran valor. I, a més, ha participat a nombroses edicions d’Unió de Músics.

N’exposam algunes:

CD-3 “Compositors de l’Illa de Mallorca 1” (diversos autors). Serè. CD-33 “Contemporanis de la Mediterrània 1” (Xavier Carbonell). CD-61 “CONJUNT INSTRUMENTAL ENCONTRES”. (Diversos autors) Tertia pars; Hai. CD-69 “MÚSICA PIANÍSTICA BALEAR” Ulls per a piano, 1a L’esguard de l’òliba (1990), M. Victòria Lassalle (piano). CD-82 “Conjunt Instrumental Contemporani de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears. (Diversos autors) L’Esfera Translúcida. CD-88 “COMPOSITORS DE L’ILLA DE MALLORCA 2” … des de l’escàpola claror de les cuques. CD-99 “CLÀSSICS I NOVETATS MEDITERRÀNIES DEL S. XX” Cap de Canto per a flauta i piano (1998). CD-115 “PES FORAT DES MOIX, PACO VICEDO” (Diversos autors) Pes Forat des Moix (2001).

ARXIUS RELACIONATS

CatalanEnglishSpanish