Carrer Antoni Caimari Alomar, 07311 Búger, Illes Balears

971 51 65 01

Obert : Dil-Div 08:00 - 15:00

Earendel, electrònica per a flauta sola de Xavier Gelabert

Earendel, electrònica per a flauta sola de Xavier Gelabert

Dissabte 10 desembre, 2022 : 0:00 AM
Oratori de Crestatx, sa Pobla

ÀREA ACTIVITAT

PDF DE L'ACTIVITAT

PARTICIPEN

Earendel, de Xavier Gelabert és una obra per a flauta sola i electrònica. La flautista serà María José Rangel. I suposarà l’estrena d’una obra d’encàrrec del Festival Encontre Internacional de Compositors. Ho farem a l’oratori de Crestatx, de sa Pobla. A les 19h, com cada concert.

Posat en òrbita el 1990, el telescopi Hubble ha anat enviant imatges de les profunditats de l’espai des de llavors. Fou a finals del mes de març del 2022 quan envià les primeres fotografies de l’estrella més llunyana mai observada, situada quasi al mateix principi de l’univers. Té per nom Eraendel.

Per això, Earendel per a flauta sola i electrònica és un homentage a la investigació humana que ens porta des del nostre petit món tant a la infinitat de l’univers com a la infinitat inversa de les partícules subatòmiques.

L’obra, pensant en aquesta investigació, explora des de les sonoritats quasi inaudibles fins a les més variades saturacions abocant l’escolta cap als dos infinits: el buit i el supernoise.

F. Xavier Gelabert i Muntaner (1976)

Llicenciat en Composició pel Conservatori Superior de Música de les Illes Balears ha fet el màster en composició per la European Musical Creation Workshop (2009 – 2014) i el Màster de Composició Contemporània en el CSMA (Conservatorio Superior de Música d’Aragón) el 2020; a més, ha fet classes magistrals en composició d’avantguarda amb José M. Sánchez-Verdú, Juan José Eslava, Alberto Bernal, Alberto Posadas, Aureliano Cattaneo, Xavier Carbonell, José Luís Torà, Pierluigi Billone, Bernard Lang, Uli Fusseneger, Voro García i Stefano Gervasoni.

Ha estat director del cor parroquial de Nostra Senyora dels Dolors de Manacor (1996 – 2000), de la Parròquia de la Santíssima Trinitat de Palma (2000 – 2002) i del Cor de Cambra Ars Antiqua (2001 – 2016). Ha estat cantor de la Capella de la Seu de Mallorca (2016 – 2019) i actualment membre fundador, cantant i director musical d’Octoechos Choir (2018) amb qui desenvolupa una activitat creativa i divulgadora de noves pràctiques vocals.

Membre fundador, tresorer i programador artístic de la Comissió per a la Restauració de l’Orgue del Convent de Manacor des del 2017 a més de productor i director musical de les òperes Els Pirates, El Mikado, Ai Quaquín que has vengut de prim!, La floristeria del pànic, Libera me, E lucevan le Stelle i La violació de Lucrècia (les tres darreres de composició pròpia).

Guanyador dels concursos de Composició Art Jove 2001 amb el Quartet de cordes núm. 1 Digue’s foll i guardonat en la 7a Mostra Sonora de Sueca. Membre del comitè artístic de l’Àrea Encontres de la Fundació ACA del 2000 al 2009.

Ha treballat amb solistes i ensembles internacionals com Miquel Bennàssar, Rafel Riera, Nofre Morey, Francesca Suau, Bàrbara Duran, Tania Dovgal, Carson Cooman, José Manuel Sánchez, Francesc Blanco, Beatriz Tirado, Tomás Alonso, Andreu Riera, Tomeu Moll-Mas, Neus Estarellas, Joan Bagés i Rubí, Klaus Stehling, Orquestra Simfònica de les Illes Balears, Ensemble Espai Sonor, Ensemble l’Itineraire, Escolania dels Blauets de Lluc, Conjunts de Cambra de Llucmajor, Banda Municipal de Castelló i les Bandes de música d’Algaida, Petra, Llucmajor, Son Servera, Esporles, Ses Salines.

Les seves obres s’interpreten arreu d’Espanya, França, Alemanya, Bulgaria, Estònia, Suècia, Grècia, EUA, Colòmbia i Xile. Part de la seva música litúrgica, tant organística com vocal, s’interpreta també a l’Església de Sant Bartomeu d’Alaró, Seu de Mallorca, Santuari de Lluc, Parròquia de Sant Miquel de Palma, Convent de Manacor, Parròquia de Sant Andreu de Santanyí, Parròquia de Sant Pere de Petra o a la Parròquia de Santa Maria de Flix (Catalunya) i al Memorial Church of Harvard (EUA).

Té en projecte la gravació de la integral de la seva música amb la discogràfica Cas Músic establerta a Santa Eugènia (www.casmusicmallorca.com) amb la qual ha editat “00.XG” i “01.XG – Obra per a orgue”. La totalitat de la seva obra és publicada per l’editorial holandesa Donemus Publishing amb qui té un contracte editorial vitalici i de col·laboració. (www.donemus.nl ; https://webshop.donemus.com).

María José Rangel

Natural de Sanlúcar de Barrameda, María José Rangel Gómez comença els estudis elementals en l’especialitat de flauta travessera en el conservatori de la seva ciutat, continuant-los en el Conservatori Professional de Música Joaquín Villatoro, a Jerez de la Frontera, a l’itinerari de fonaments de la composició. Comença els estudis superiors en el Conservatori Superior de Música Manuel Castillo de Sevilla, en l’especialitat de flauta travessera, amb els professors Luís Orden i Cristina Gatón, que finalitzà amb excel·lent en el seu Treball de Fi de Carrera. Seguidament, va realitzar el Màster de Música Contemporània en el Conservatori Superior de Música d’Aragó, a l’itinerari d’interpretació, amb els professors Antonio Nuez i Fernando Gómez. Actualment, acaba de finalitzar el Màster de Música de Cambra a la Fundació Conservatori Liceu, al costat del Trio Kalon, format per flauta, clarinet i piano, amb excel·lent.

Ha estat titular en diferents orquestres joves, com l’Orquestra Jove de Còrdova, Orquestra Filarmonía de Granada, Orquestra Filarmonía de Sevilla, Orquestra Simfònica Conjunta de Sevilla, Egara Orchestra, i en orquestres professionals com l’Orquestra Bètica de Sevilla. Ha participat en ensembles de música contemporània, com l’Ensemble Manuel Castillo i l’Acadèmia per a la nova música. Ha realitzat diferents cursos amb grans flautistes, com Clara Andrada, Vicent Morelló, Gabriel Ahumada, Guillermo Peñalver, Gorka Espasa, Jorge Pardo, Juan Parrilla, entre altres.

A més de la flauta, realitza des de fa anys cursos de direcció d’orquestra al costat de professionals del camp, com Octav Calleya, Juan Carlos Sempere Bomboí, Irene Gómez Calado, Ricardo Espigares, Maria de la Mar Muñoz Varo, Jose Carlos Carmona. Va guanyar el 2n premi del II Concurs de Direcció i Composició per a Banda de Música, a Coria del Río, i una menció d’honor en la seva cinquena edició.

ARXIUS RELACIONATS

CatalanEnglishSpanish