Carrer Antoni Caimari Alomar, 07311 Búger, Illes Balears

971 51 65 01

Obert : Dil-Div 08:00 - 15:00

Quintet de vent del Gran Teatre del Liceu

Quintet de vent del Gran Teatre del Liceu

Dissabte 5 novembre, 2022 : 19:00 PM
Fundació Pilar i Joan Miró. C/ de Saridakis, 29, 2°A, 07015

ÀREA ACTIVITAT

PDF DE L'ACTIVITAT

PARTICIPEN

Tercer concert del XLIII Encontre Internacional de Compositors amb el Quintet de Vent del Gran Teatre del Liceu, a l’auditori de la Fundació Pilar i Joan Miró de Palma. Amb dues estrenes absolutes, una de les quals, un encàrrec del festival mateix. Un festival a l’alça de música contemporània, el catàleg del qual podeu consultar aquí.

Els músics que conformen el quintet, cadascun amb una reconeguda trajectòria professional, són solistes dels seus respectius instruments a l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu. En aquesta ocasió comparteixen la seva música en format cambrístic, amb un programa que aborda algunes de les composicions més emblemàtiques del segle XX per a quintet de vent, a més de les estrenes absolutes dels compositors Alain Fourchotte i el compositor gallec Jesús González, l’obra del qual és un dels encàrrecs del festival.

Components:

Albert Mora, flauta; César Altur, oboè; Víctor de la Rosa, clarinet; Marc García, trompa; Maria José Rielo, fagot

-Programa-

Robert Gerhard, Quintet

Alain Fourchotte, Quintette à vents *

Jesús González, House **

György Ligeti, Six Bagatellen

* estrena absoluta

** encàrrec del festival

Comentaris:

Quintet de Robert Gerhard

Nascut a Valls (Catalunya) el 1896, de pare suís i mare francesa, va ser deixeble directe de Schönberg. Exiliat després de la guerra civil espanyola, va viure i va treballar principalment a Anglaterra, on va morir el 1970. Sempre a l’avantguarda musical, el seu quintet està dins la influència del seu mestre vienès, si bé amb elements de lirisme més mediterrani.

Quintette à vents d’Alain Fourchotte

(Estrena absoluta, versió 2021) Compositor francès nascut a Niça al 1943, Fourchotte va ser alumne entre altres de Ligeti, Kagel, C. Halffter i Donatoni. Aquest treball és una versió completament revisada de la seva obra de 1983. El “Quintet”, en una sola peça, es compon de 9 seqüències, més o menys llargues, separades per pauses. Cadascuna d’aquestes seqüències constitueixen un tot on el moviment lent i el moviment ràpid conviuen en un equilibri cada vegada diferent. Aquesta alternança de tempos es reflecteixen la percepció general de l’obra. L’escriptura cerca perseguir i aprofundir una certa poètica de timbres que utilitza sons multifònics en els cinc instruments (trompa inclosa), així com fluctuacions, respiracions en l’instrument, percussió en les tecles, petons, reservant les succions per a la flauta.

House de Jesús González

(Estrena absoluta) Encàrrec del festival.

Compositor gallec nascut a Vigo el 1965. L’obra està inspirada en les línies dels arquitectes “moderns”. D’expressió clara i definida, es caracteritza per un ús introspectiu de les tècniques contemporànies.

6 Bagatelles de Geörgy Ligeti

Van ser extretes i arranjades pel mateix compositor per a quintet de vent a partir de les seves 11 peces titulades Musica ricercata per a piano, composició dels anys 1951-53. En aquestes peces, Ligeti, encara que amb evidents ressonàncies bartokianes -la cinquena està dedicada a Bartók-, construeix ja un llenguatge propi que presagia composicions futures més radicals. Cada peça està basada en unes poques notes, partint de dues en la primera fins a 12, en l’última.

ARXIUS RELACIONATS

CatalanEnglishSpanish