Carrer Antoni Caimari Alomar, 07311 Búger, Illes Balears

971 51 65 01

Obert : Dil-Div 08:00 - 15:00

Readings on Des Prés un projecte de Z-Quartett i Joan Jordi Oliver

Readings on Des Prés un projecte de Z-Quartett i Joan Jordi Oliver

Dissabte 1 octubre, 2022 : 0:00 AM
Oratori de Crestatx, sa Pobla

ÀREA ACTIVITAT

PDF DE L'ACTIVITAT

PARTICIPEN

Nova composició de Joan Jordi Oliver per a quartet de saxofons, sintetizador i electrònica (ca. 30’) i fragments d’una nova versió del Misere mei Deus de Josquin Des Prés (ca. 20’)

– intèrprets –

Z-Quartett: Grace Macdonald; Petra Eszter Tóth; Robert Burton; Christian Kunz (saxofons)

Joan Jordi Oliver – composició, sintetizador i electrònica

El projecte Readings on Des Prés és una experiència de concert de 50 minuts que revisita la música del celebrat compositor renaixentista Josquin Des Prés i la presenta sota la nova llum dels nostres temps i en una formació completament renovada, que tradueix les qualitats de la veu humana en l’expressió particular del saxofon. La música de Des Prés és completament desfigurada i tornada a imaginar a través dels processos electrònics. Tècniques de transformació digital i analògica converteixen les textures polifòniques en un camp d’experimentació per a exploracions sòniques inesperades, executades pels saxofonistes i el músic electrònic.

Un concert que recorre Europa i recala a Mallorca.

El projecte no es limita solament a la presentació d’una nova composició, sinó que és una proposta que considera tots els elements de l’esdeveniment, seleccionant els diferents fragments i unint-los per a establir una narrativa. Es crea per tant un diàleg vivaç entre una música escrita fa segles amb la seva manifestació en els nostres dies, a cavall entre els mons acústics i electrònics. La nova peça de Joan Jordi Oliver pren una de les peces més celebrades de Josquin Des Prés, el seu Miserere mei Deus, com a punt de partida per a un extens viatge sonor. El compositor examina les qualitats materials d’aquesta música vocal, les transfigura a través dels processos electroacústics i les tradueix finalment al so dels saxofons i els sintetitzadors. El resultat d’aquestes radicals interpretacions és una sèrie d’escultures líquides, gestos vocals congelats en el temps, paraules convertides en soroll, reproduccions mecanitzades dels passatges més fràgils. Joan interroga la mateixa essència de la música i la trasllada al nostre llenguatge modern, amb el nostre propi vocabulari i les nostres eines tecnològiques.

El concert combina aquesta nova obra electroacústica amb fragments del material original, vocalitzats pel quartet de saxofons i el sintetitzador, amb les seves característiques distintives. Aquesta narrativa difusa, el diàleg entre el passat i el present ens sacseja constantment en el temps, entre la música original i el seu reflex en la història. És un territori ambigu on les línies de material musical es dissolen, una cadència es pot sostenir indeterminadament en forma d’harmonia, el significat d’una frase es converteix en pur material sonor i les veus murmuradores apareixen només com un record, distant i pròxim al mateix temps. Readings on Des Prés és, en part, una cerca després de l’essència de la música més enllà del seu text. Redescobrim l’obra des d’una nova perspectiva, amb les línies vocals reinterpretades per la veu del saxofon. La relació entre el passat i el present queda reforçada amb la presència del sintetitzador. Usat extensivament en la música popular i experimental, el sintetitzador envaeix ara l’espai del sagrat. La veu humana és substituïda per un instrument de la modernitat, producte de la nostra societat tecnològica.

Aquí teniu el catàleg sencer: XLIII Encontre Internacional de Compositors

Presentació del XLIII Encontre

ARXIUS RELACIONATS

CatalanEnglishSpanish